– Χιλιάδες φορολογούμενοι στο γκισέ της εφορίας για έλεγχο
– Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκαθαριστικών
– Κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα τριών δόσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους
Από το μικροσκόπιο της εφορίας αναμένεται να περάσουν φέτος χιλιάδες δηλώσεις φυσικών προσώπων, αφού η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με πέρσι.
Συγκεκριμένα, φέτος έχει ενεργοποιηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που βασίζεται σε αλγορίθμους και κριτήρια κινδύνου, βάσει των οποίων εντοπίζονται ύποπτες δηλώσεις, και τα οποία δεν περιορίζονται στο εάν κάποιος έχει να πάρει επιστροφή φόρου ή όχι όπως πέρσι.
Έτσι, όταν κάποιος φορολογούμενος υποβάλλει οριστικά την δήλωση του έρχεται αντιμέτωπος με ένα από τα παρακάτω τρία (3) ενδεχόμενα – μηνύματα του συστήματος TAXIS NET, το οποίο αναγράφεται στην πρώτη σελίδα της δήλωσης Ε1 που μπορεί να εκτυπωθεί από το σύστημα:
1) Το σύστημα μας ενημερώνει ότι το εκκαθαριστικό μας εκδόθηκε. Το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή του φορολογουμένου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε μόλις 2 στους 10 φορολογουμένους εκδίδεται άμεσα εκκαθαριστικό. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως φορολογούμενους με μηδενικό ή χρεωστικό εκκαθαριστικό, που δεν έχουν δηλώσει δαπάνες που να μειώνουν το φόρο ή παρακρατήσεις φόρου ελευθέρων επαγγελματιών.
2) Το μήνυμα της δεύτερης περίπτωσης μας αναφέρει ότι θα ενημερωθούμε σύντομα για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης, χωρίς ωστόσο να μας καλεί για επιτόπιο έλεγχο στην εφορία. Πρόκειται για το 70% περίπου των φορολογικών δηλώσεων που εκκαθαρίζονται σταδιακά. Ωστόσο στην συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 1.000.000 δηλώσεις. Η συγκεκριμένη καθυστέρηση προκύπτει λόγω της αναμονής κατάθεσης στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και άλλων στοιχείων από διάφορους φορείς ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις (π.χ. Οριστική Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών για να διασταυρωθούν τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών, τα ενοίκια από τον αντίστοιχο ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη που έχει δηλωθεί κ.λ.π.). Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπαίνουν ανά τακτικά διαστήματα στον λογαριασμό τους για να δουν την εξέλιξη της εκκαθάρισης της δήλωσης τους, αφού μπορεί είτε να έχει εκκαθαριστεί είτε να έχει παραπεμφθει για έλεγχο στη Δ.Ο.Υ.. Ωστόσο στην συγκεκριμένη κατηγορία έχουν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ακόμα και σε χρεωστικές δηλώσεις πολλών χιλιάδων Ευρώ!
3) Η τρίτη περίπτωση μηνύματος μας αναφέρει ότι θα πρέπει εντός 15 ημερών να αποστείλουμε με συστημένη επιστολή ή να παραδώσουμε αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά της φορολογικής μας δήλωσης στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας μας. Το συγκεκριμένο μήνυμα σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστών προκύπτει στο 10 % των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι για έλεγχο καλούνται μόλις το 2,5% των φορολογούμενων. Το μήνυμα αυτό εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε φορολογούμενους που:
• Έχουν υψηλότερο ποσοστό από το κανονικό παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες.
• Έχουν υψηλή παρακράτηση φόρου ελευθέρων επαγγελματιών ή άλλους παρακρατημένους φόρους.
• Παράλληλα με το μισθό τους δηλώνουν εισόδημα από αποδείξεις δαπανών για το οποίο έχει παρακρατηθεί φόρος 20%.
• Έχουν μεγάλες δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (π.χ.ιατρικά έξοδα, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλειες ζωής, επαγγελματική ασφάλιση, φροντιστήρια, δωρεές κ.λ.π.)
• Το ποσό των πιστωτικών τόκων, τα ακίνητα και τα Ι.Χ. και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δηλώθηκαν διαφέρουν σημαντικά από τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και με τα στοιχεία που δηλώθηκαν σε παλαιότερα οικονομικά έτη.
•Είναι επιτηδευματίες με πιστωτικές δηλώσεις Φ.Π.Α. ή δήλωσαν εξαιρετικά χαμηλά κέρδη ή μεγάλες ζημιές.
Οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να προσέλθουν για έλεγχο θα πρέπει:
• Να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία που αποδεικνύουν το τι έχουν δηλώσει στους κωδικούς τους. (π.χ. βεβαιώσεις αποδοχών, αποδείξεις δαπανών, ιατρικών εξόδων, βεβαιώσεις τόκων, βεβαιώσεις σπουδών τέκνων κ.λ.π.)
• Να προσκομίσουν τις αποδείξεις σε έναν σφραγισμένο φάκελο που θα αναγράφει τον ΑΦΜ και το συνολικό ποσό των αποδείξεων. Ωστόσο, οι έλεγχοι επί των αποδείξεων δαπανών θα είναι δειγματοληπτικοί.
Παρά τις τεράστιες ουρές που ήδη παρατηρούνται στις Δ.Ο.Υ. προτείνουμε οι φορολογούμενοι να στείλουν σύντομα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έστω και ταχυδρομικά, αφού σε αντίθετη περίπτωση εκτιμούμε ότι θα διαταχτεί περαιτέρω έλεγχος. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η προθεσμία των 15 ημερών θα τηρηθεί αυστηρά ή ποιες είναι οι συνέπειες από την μη τήρησή της.
Πάντως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε φετινές δηλώσεις, προκύπτει ότι σχεδόν ένας (1) στους επτά (7) φορολογούμενους, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, καλείται να πληρώσει περαιτέρω φόρο ο οποίος κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 200-1000 Ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία που επιλέχτηκε φέτος, αν και επί της αρχής είναι σωστή, (σε συνδυασμό με τη συνολική καθυστέρηση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον Αύγουστο λόγω των γνωστών προβλημάτων) θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των τελικών εκκαθαριστικών και εν τέλει θα επηρεάσει αρνητικά την εισπραξιμότητα των εσόδων (αναγκάζοντας πολλούς φορολογούμενους να πληρώσουν σε μια δόση αντί για τρεις (3) που θα ίσχυαν για εκκαθαριστικά που θα εκδίδονταν τον Ιούλιο) αφού διεξάγεται εν μέσω καλοκαιριού και με τις Δ.Ο.Υ. υποστελεχωμένες.