Ποιους φόρους πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

– 7 φόροι συνολικού ύψους 7,5 δις Ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο
– Χιλιάδες φορολογούμενοι σε απόγνωση αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
– Προμηνύεται νέος γύρος συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων χρεών

Έναν καταιγισμό φόρων καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς μετά το καλοκαίρι έχουν αρχίσει και καταφθάνουν εκκαθαριστικά για επτά (7) φόρους συνολικού ύψους άνω των 7,5 δισ. Ευρώ, σε μια περίοδο που η ρευστότητα των νοικοκυριών βρίσκεται στο ναδίρ.

Αναλυτικά οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εξής φόρους:

  • Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα του 2012 που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φετινού καλοκαιριού. Ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν την πρώτη από τις τρεις δόσεις στις 30/08 ή αναμένεται να πληρώσουν στις 30/09. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι (περίπου 1.000.000) που δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωση τους είτε γιατί καθυστερούν οι διασταυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, είτε γιατί πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στην Δ.Ο.Υ. για να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους. Οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην απώλεια του δικαιώματος για πληρωμή σε τρείς (3) δόσεις, και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν σε δύο (2) ή ακόμα και μια (1) δόση. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους φορολογουμένους καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα παρότι έχει εκδοθεί δεν έχει φτάσει ταχυδρομικά με συνέπεια να μην είναι ενήμεροι για το ποσό εκκαθάρισης αλλά και τις ημερομηνίες πληρωμής με κίνδυνο να βγουν ληξιπρόθεσμοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι προτείνεται να αναζητήσουν ηλεκτρονικά την εκκαθάριση τους. Το Δημόσιο υπολογίζει ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία θα είναι της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ.
  • Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2011, το 2012 και το 2013 που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ (και όχι 400.000 που ίσχυε για το ΦΑΠ 2010). Δυστυχώς η φετινή χρονιά έχει την αρνητική πρωτοτυπία ότι πρέπει να πληρωθούν οι Φόροι Ακινήτων τριών ετών μέσα σε ένα εξάμηνο. Τα ΦΑΠ 2011 και 2012 έχουν ήδη στις περισσότερες των περιπτώσεων εκκαθαριστεί και πρέπει να πληρωθούν σε επτά (7) μηνιαίες δόσεις μέσω του ατομικού εκκαθαριστικού που έχει εκδοθεί. Ο ΦΑΠ του 2013 θα εκκαθαριστεί αμέσως μόλις οριστικοποιήσουν οι φορολογούμενοι την περιουσιακή κατάσταση τους για το έτος 2013 μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε9 (η προθεσμία μέχρι στιγμής για το Ε9 του 2013 είναι έως 15 Σεπτεμβρίου αλλά αναμένεται να πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου). Οι δόσεις του ΦΑΠ 2013 θα είναι τέσσερις (4) με την τελευταία δόση να πρέπει να καταβληθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2014. Πρέπει να επισημανθεί ότι εάν οι φορολογούμενοι λάβουν το εκκαθαριστικό ΦΑΠ κάποιου έτους και διαφωνούν με κάποια από τα στοιχεία της εκκαθάρισης, έχουν προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών για να προβούν σε διορθώσεις (το Υπουργείο προτείνει στους συγκεκριμένους φορολογούμενους να μην προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ αλλά να περιμένουν της ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την διόρθωση των ΦΑΠ 2011 και 2012 εντός των επόμενων εβδομάδων) Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (330 εκ. ευρώ για τον ΦΑΠ κάθε έτους). Πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή για ενεργοποίηση όλων των μέσων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις ακινήτων – χρηματικών ποσών κ.λ.π.) για τους 25.000 οφειλέτες του ΦΑΠ 2010.
  • Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) του 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε συνολικά δόσεις, με τα έσοδα για το Δημόσιο να εκτιμώνται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.
  • Τον φόρο πολυτελείας για Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη που αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία 140 εκ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος μεταφέρθηκε εκτάκτως στη φετινή χρονιά ενώ ήταν προγραμματισμένος για το 2014, αιφνιδιάζοντας τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τους εμπόρους Ι.Χ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που θα καταβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους, με ηλεκτρονικό τρόπο όπως και πέρσι, με τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα να φθάνουν στο 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, εκτίμηση μας είναι ότι η τόσο μεγάλη και πρωτοφανής συσσώρευση φόρων σε ένα εξάμηνο θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της εισπραξιμότητας τους και στην δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία με την σειρά τους θα είναι δύσκολο να ρυθμιστούν εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων της πάγιας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία περιλαμβάνει δυνατότητα μόνο 12 δόσεων. Ως εκ τούτου προτείνουμε να αναθεωρηθεί άμεσα η ρύθμιση προς το ευνοϊκότερο, αυξάνοντας τις δόσεις και χαλαρώνοντας τα κριτήρια, αλλαγή που θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.

Posted in Uncategorized.